Nya orättvisor stundar för 2008 med regeringens politik
Nya orättvisor för många i Sverige år 2008 med alliansregeringens politik
Som bekant fördelades 2007 års skattesänkningar könsmässigt minst sagt orättvist. 60 procent av dessa gick till männen medan kvinnorna fick nöja sig med 40 procent. Och allra sämst ut kom de lågavlönade, deltidsarbetande och de arbetslösa kvinnorna av den borgerliga alliansens politik under deras första hela, egna regeringsår 2007.
Men blir det då bättre under 2008? Nä, orättvisorna och ojämlikheten fortsätter längsmed samma hjulspår.
Det andra steget i det så av alliansen ständigt upprepade mantrat om jobbskatteavdraget införs år 2008. Detta till en kostnad 10,72 miljarder kronor. Regeringen har påstått att det andra steget ska gå till dem med låga löner. Men enligt riksdagens utredningstjänst, RUT, får de tre mest välmående tiondelarna av befolkningen mer än hälften av det avdraget. De tre fattigaste tiondelarna - de 30 % i botten - får nöja sig med 6,3 procent.
Inte heller nu kommer de som har det sämst upp till den ständigt "återvunna" tusenlappen (Reinfeldts och finansminister Borgs mantra). Gör det så ens när hela mandatperioden är över hösten 2010? Faktum är alltså att de arbetslösa, sjuka och pensionärerna inte får någon lättnad – i stället får de vara med och betala också den nya jobbavdragsreformen!
Pension är i grunden inget annat än uppskjuten lön. Människor som dragit sig tillbaka efter 35-40 års förvärvsarbete ska under resten av sin livstid leva på den "uppskjutna" lön de intjänat. Det är orättvist mot de äldre och absolut inte försvarbart. Usla opinionssiffror för alliansen är också mot den här bakgrunden synnerligen väntat och befogat.
Lägg så till detta att redan för 1 januari 2007 bestämde regeringen Reinfeldt att de rika skulle få mer i börsen än den fattiga halvan av befolkningen. De tre rikaste tiondelarna av svenska skattebetalare fick då nästan 70 procent av alla inkomstförstärkningar, medan de fyra tiondelarna med lägst inkomster fick försämrade eller oförändrade villkor. Till dem som redan har mest skola varda givet ännu mer - den bibliska Matteus-devis som tycks vara Reinfeldt-alliansens överordnade men delvis dolda regeringsagenda lär hålla i sin också under 2008.
Men hur är det då med en annan av Reinfeldt-alliansen så omhuldad samhällsgrupp - företagarna? Det var ju ett löfte att de skulle få det bättre än när de tog över i Rosenbad för ett år sedan.
Men inte heller landets småföretagare har skäl att vara odelat nöjda med Reinfeldt & co. Också många av dem har nu till slut börjat inse att många av dem blivit snuvade på konfekten.
Hittills har företag haft en nedsättning av arbetsgivareavgiften med fem procentenheter på lönesummor upp till 741 600 kronor. Från årsskiftet försvinner den rabatten. Småföretag med fyra-fem anställda som passerar den lönesumman förlorar 37 080 kronor per år. I stället har vissa men ingalunda alla tjänsteföretag fått löfte om en rejäl nyårsgåva för 2008:
Restauranger och frisörsalonger ska bara betala tio procent mot tidigare 32 procent. Medan exempelvis blomsteraffärer och IT-konsulter får betala full avgift; 32 procent. Knappast särkilt rättvist - och med svåra "gränsdragningsproblem" som följd.
Låt oss ta ett exempel som illustrerar problemet. En bilverkstad som både säljer bensin och mekar bilar måste skilja jobben åt för att få del av den lägre avgiften för den del som handlar om bilreparationer.
Hur gör man med en anställd som både säljer bensin och repar bilar?
Den som gör fel och fuskar kan ju åka dit, om nu inte tomten blundar för den sortens fusk?
Men nu ska sägas att just denna nyårspresent blir kraftigt försenad, på grund av EU-krav – och hård kritik. Kanske fryser reformen inne helt? Vem vet säkert.
Det är inte bara de tre oppositionspartierna som bråkar med regeringen om de nya orättvisorna. Företagarna, som i huvudsak har små- och medelstora företag som medlemmar, är också missnöjda.
Den utlovade sänkningen av arbetsgivaravgiften från 32 till 10 procent för ”vissa tjänsteföretag” ser som sagt ut att bli försenad en bit in på nästa år. Och det retar företag som redan planerat in sänkningen i sin budget.
Anna-Stina Nordmark, vd för Företagarna, verkar rejält förbaskad: ”Vi har ungdomsjobb, nystartsjobb, sänkning för äldre – nu tycker jag att det är dags att radera alla nischade sänkningar och göra en generell sänkning. Varför inte omgående sänka med tio procentenheter, sa hon till SVT Rapport för ett tag sedan.
Om det nu finns pengar, varför inte sänka lika för alla?
Hur som helst bäddar det här nog inte för särskilt mycket bättre opinionssiffror för den borgerliga alliansen under 2008. Många är de grupper i samhället som dömer ut den sittande Reinfeldt-ministären för både oskicklighet i förmåga att regera och för orättvist utformade regeringsförslag. Och allra värst ut fortsätter de arbetslösa, sjukskrivna, lågavlönade, pensionärerna, komvux-studerande och även många i gruppen småföretagare att drabbas av regeringens politik också under det nya året 2008.
Medan åter andra - de som redan har mest - kan fortsätta att frossa i en nya "mellandagsrea" på alla andras bekostnad i vårt en gång så trygga och hyfsat jämlika folkhems-Sverige.
Robert Björkenwall (robert.bjorken@telia.com)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home