Thursday, November 01, 2007

Reinfeldts krishanteringsförmåga - bättre i träning än på match

Observerat
Ännu ett offer i statsminister Reinfeldts nära omgivning orsakad av bristande krisberedskapsförmåga

Oproffsigt är bara förnamnet på det som nu har skett i Schenström-affären och i Sveriges statsminister FredrikReinfeldts regeringskansli. Reinfeldts högra hand, statssekr. Schenström tvingas nu avgå efter en veckas mediakris och hur det egentligen stod till med Sveriges krisberedskap när statssekr. Schenström var på krogen med en TV4-journalist och drack vin och öl för mer än 900 spänn.

Kanske för att de nya moderaterna uppenbarligen trivs lite för bra tillsammans och därför uppenbarligen också uppträder bunkermässigt. När det blir riktigt skarpt läge. Då är de nya moderaterna möjligen bra på träning men kassa när det blir riktig match. Logiskt tvingas nu Reinfeldts högra hand, statsekreterare Schenström - "glad i hatten" på krogen - nu kasta in handduken och avgå för att hon dolde att hon inte hade lämnat över krisberedskapsjouren till någon annan när hon gick på krogen med en journalist. Och statsminister Reinfeldt ändå alltför länge valde att försvara henne i stället för att erkänna som det var.

Den moderata statsministern Fredrik Reinfeldts förhoppning var uppenbarligen att affären kring statssekreterare Ulrica Schenströms sena krogkväll med en TV4-reporter skulle självdö eller enbart handla om en politisk reporters trovärdighet. Men den felspekulationen höll inte, och nu är det bye bye för statssekreterare Ulrica Schenström. Och det skadar Fredrik Reinfeldt personligen eftersom hon stod Reinfeldt nära och länge har varit hans högra hand i praktiskt taget allt som Reinfeldt företagit sig i politiska sammanhang.

Jag ser det här som ett illustrativt exempel på att de moderat-inspirerade PR-byråer (JKL, Prime, Kreab etc) som Reinfeldt i hög grad rekryterat ifrån har sina uppenbara brister, kanske rent av är rätt värdelösa på just kriskommunikation i riktigt skarpt läge. (De är bara ytterst sällan värda de höga löner de får i regeringskansliet eller firmorna de dyra konsulträkningar som de skickar.) Det gäller uppenbarligen när det blir riktigt skarpt läge, då gör man bort sig gång på gång.

Fredrik Reinfeldts eget lederskap har skadats ännu mer av Schenström-affären än den i och för sig också minst sagt usla krishanteringen tidigare av Borelius- och Stegö-Chilò-affären och, delvis, även vid försvarsministern Odelbergs avgång.Det är mycket på bara ett år i regeringsställning och allt har drabbat just det ledande regeringspartiet de nya moderaterna.

Hög trovärdighet i regeringskompetens - en av tre framgångsfaktorer om man ska vinna val - är nog inte precis den här alliansregeringens bästa gren. Det här kan visa sig få besvärande svåra konsekvenser för en regeringschef och regering som när förhoppningar om att bli omvald. Trots vetskapen om att det politiska minnet brukar vara rätt kort.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home