Saturday, January 13, 2007

Rimligt att LO-facken nu ställer lite tuffare lönekrav

Nu vill LO-facken återhämta lite av det man tidigare avstått ifrån i restaureringen av svensk ekonomi

Den generella lönehöjningsnivån på nära 4 procent i Kommunals (och ungefär samma i andra LO-fackliga organisationers) lönekrav inför årets tuffa lönerörelse är något högre än tidigare år, då lönerna höjts med 2,5-3,5 procent. Följden av dessa tidigare lönerörelser varit en mycket modest löneutveckling som lett till att Sverige rasat ner från en plats i Europatoppen till en mittenplacering på ett årtionde.

Om man så vill, kan man helt korrekt beskriva det som löntagarnas, och särskilt så just arbetarnas, bidrag till Göran Persson och s-regeringens tuffa restaurering av den svenska ekonomin. När detta nu är gjort och svensk ekonomi åter är stark finns det nu ett starkt tryck ute på arbetsplatserna för att återta de positioner man förlorat, dvs avstått ifrån när löneandelen minskat som andel av det samlade produktionsresultatet. Samhällsekonomin går nu på högvarv, produktionskapaciteten är nära taket, vinsterna i industrin har aldrig varit högre, direktörerna har skott sig i aldrig tidigare omfattning, aktieutdelningarna har slagit och kommer att slå nya rekord och kommunsektorn också har ett rejält, samlat budgetöverskott på 19 miljarder kronor.

En färsk sammanställning visar att de 56 verkställande direktörerna på de 100 största företagen, som suttit på sina poster hela perioden 2002 till 2005, under denna period har ökat sina inkomster med 56 procent! Under samma period ökade deras anställdas löner med sammanlagt cirka 10 procent. Om det inte nu är läge att ta ett krafttag för att minska löneskillnaderna och att höja kvinnors löner lite mer än andras? - så lär det nog aldrig bli ett sådant tillfälle.

Kommunal gör helt rätt som nu åter tar fajten för sina lågavlönade kvinnor.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home