Thursday, January 11, 2007

Klokt sagt av tung distriktsordförande inför kommande partikongress

Klokt av en tung distriktsordförande och riksdagsman inför den kommande partikongressen i mars

Peter Hultqvist, ordförande för det socialdemokratiska partidistriktet i Dalarna och riksdagsledamot i bl a utbildningsutskottet, skriver klokt i nr 1/2007 av Aktuellt i politiken, AiP, om partikongressen och partiordförandevalet, “S är mer än ett idé-parti“.
Redan inledningsvis lägger han an tonen på ett sätt som som väl stämmer med hur också jag analyserar debatten:

“Allt oftare dyker åsikten att socialdemokratin i huvudsak är ett idéparti upp. Även ledande partivänner markerar det ibland. För mig är socialdemokratin i grunden ett intresse- och klassparti. Ur detta förhållande har idéerna om ett jämlikt och rättvist samhälle hållits levande genom åren.”

Och det tidigare kommunalrådet i 18 år i Borlänge och nyvalda s-riksdagsmannen på Dalabänken fortsätter:

“Hela den facklig-politiska samverkan är en djup intressegemenskap. De som inte ser det har, som jag ser det, något grundläggande att lära sig om svensk arbetarrörelse. Den fackliga och politiska delen av arbetarrörelsen är två grenar på samma träd. Medlen och rollerna är olika men syftet detsamma, nämligen att värna och tillvarata löntagarnas intressen. Därför är det inte rimligt att karaktärisera socialdemokratin som ett renodlat idéparti.”

Sedan är det bara att instämma i artikelns lika rimliga som riktiga slutkläm:

“När socialdemokratin nu ska välja väg och ny ledare får inte frågor som handlar om rättvisa och en skarp fördelningspolitisk profil glömmas bort. Där finns kärnan i både partiets idé- och intressebas. Att ha det klart för sig varje dag ger god orientering när liberalismens olika kastvindar gör sig gällande i mediabruset. Förnyelse är inte att surfa med på den spelplan som näringslivets lobbyister och kvällspressen erbjuder.”

Det är bara att hoppas att Peter Hultqvists syn också kommer att prägla såväl den politiska kurs som partiledarvalet på s-partikongressen 17-18 mars 2007. Eller är det att hoppas för mycket?
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home