Wednesday, January 10, 2007

En spännande bokresa i norra Sverige - och världen

En bokresa i norra Sverige som ger både spänning och kunskaper om ett mera "okänt Sverige

Åsa Larsson, mångårig skattejurist men numera heltidsförfattare, kvalar tveklöst in bland deckareliten i Sverige. Och den är, som bekant, i toppklass i världen. Något som bland annat Henning Mankells, Håkan Nessers och Jan Guillous försäljningssiffror i Sverige och utlandet vittnar om.

Men också den lite "färskare" Kiruna-födda skattejuristen Åsa Larsson (med släktband till den berömda skidrännaren "Kiruna-Lasse" från Garmisch vinter-OS 1936) börjar nå ut också i den stora världen med sina fina böcker från lappländska Kiruna-trakter. Debutboken "Solstorm" som kom år 2003 blev direkt en stor kritikersuccé och prisad deckarklassiker. I den boken hittas en frikyrkopastor - långt innan händelserna i Knutby församling exploderade i media - brutalt mördad. En miljö som gjord för en bra deckarförfattare som kan hantverket.

Advokaten Rebecka Martinsson återvänder till sin barndoms Kiruna och byn Kurravaara, dras där in i en allt svartmörk historia kring den slutna frikyrkoförsamlingen. Miljöerna är delvis välkända, delvis också påhittade. Intrigen är både spännande och trovärdigt utförd och upplösningen tämligen ruggig. Deckaren Solstorm är en bra ingång i Åsa Larssons författarskap och för den som vill lära känna lite nya miljöer i det så dynamiska och rekordinvesterande gruvsamhället (LKAB) Kiruna med omgivningar.

Men även uppföljaren "Det blod som spilts" från 2005 har likande religiösa förtecken. Men nu är det en präst i Jukkasjärvi - orten med det berömda ishotellet och Bror Hjorts kyrkomålningar - som bringas av daga på ett närmast rituellt sätt.

Advokat Rebecka Martinsson - tidigt föräldralös - dras på nytt in i händelserna. Men denna gång inte som en hjältefigur, vilket måhända är lite ovanligt i seriedeckarsammanhang. Här är det i stället den jovialiska polisinspektören Anna-Maria Mella och hennes kollega Sven-Erik Stålnacke som nu tar allt större plats, samtidigt som den psykiskt sargade Rebecka Martinsson försöker hitta tillbaka till sig själv efter de ruggiga händelserna i Solstorm-boken.
För den som väl ger sig i kast med dessa två nordliga deckare är det stor risk att det blir sträckläsning genom två bra böcker, som med fördel läses i rätt ordning.

Åsa Larssons nya spänningsroman "Svart stig" är mera fristående och kan, när den nu utkommer i slutet av augusti 2006, läsas oberoende av om man tagit del av henns två fösta Rebecka Martinsson-deckare eller inte.

I den här boken - som även rullade följetong i Svenska dagbladet sommaren 2006 - är det dock åter poliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke som tillsammans med den nu uppflyttade Rebecka Martinsson som leder mordutredningen och bringar reda i de trassliga trådhärvorna runt gruvbolaget Kallis Mining. Och med förgreningar till skumraskaffärer i Muzewenis Uganda i Afrika.

Det är ännu en god Åsa Larsson-deckare att njuta av när kvällarna mörknar och vi sitter och väntar på lite snö som lyser upp i kvällsmörkret. Svart stig är Åsa Larssons hittills bästa och mest drivna spänningsroman om Kiruna-poliserna Mella och Stålnacke och om juristen Rebecka Martinsson som nu börjar få lite ordning på sitt liv igen. .
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home