Wednesday, January 17, 2007

Repliker och reflektioner apropå Göran Perssons sista partiledardebatt

Några repliker och reflektioner apropå Göran Perssons sista partiledardebatt 17 januari 2007

Om Vaxholm, kollektivavtalet och Maud Olofsson
Kommer regeringen att lämna arbetsrätten i fred? Oron växer, sa Persson, i fackföreningsrörelsen efter oklara uttalanden av näringsminister Maud Olofsson angående Vaxholmsmålet och kollektivavtalets giltighet och räckvidd. Hon vägrar återigen att svara. Det är märkligt. Regeringen - där hon ingår - företräder ju den gamla regeringens ståndpunkt i EG-domstolen. Regeringen hoppas därför på att Sverige vinner i domstolen. men Maud vägrar att ge besked om också hon tycker detta.

Men hon låter gärna munnen gå - men då om annat än just om svenska kollektivavtal ska vara giltiga och skydda mot lönedumpning i Sverige. Det är bara för socialdemokraterna att fortsätta och jaga Maud Olofsson och centern i denna för dem synnerligen sårbara punkt. Ty här är centern och Olofsson ute på verkligt hal is.

Om förtidspensionärerna och pensionsreformen
FP-ledaren Lars Leijonborg använde sin replik på Persson till att ställa frågor om pensionsreformen. Kan Persson lova att pensionsreformen står fast? Partierna bråkar ju som bekant om det var rätt eller fel av regeringen att besluta om förändringar i ålderspensionen för förtidspensionärer utan att vara överens med socialdemokraterna. Det var ju fem partier som baxade igenom den viktiga reformeringen av ålderspensionen 1994. Man var då överens om att alla förändringar av systemet skulle man vara eniga om, och att de skulle föregås av överläggningar.

Göran Persson svarade inte direkt på frågan. Men rätta kritiserade han dock allianspartierna - och särskilt folkpartiet - för att ha snott förtidspensionerade trafikskadade och i förtid utslitna vårdbiträden och andra på 300 - 500 kr i månaden i framtida ålderspension. Och det är ett brott mot den stora pensionsreformen, ansåg Göran Persson. "Det gör oss socialdemokrater upprörda". Med rätta. Lars Leijonborg blev också svaret skyldig. Han var överhuvudtaget inte i särskilt gott slag i riksdagens partiledardebatt. Samma sak gällde centerns Maud Olofsson.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt - och även Göran Hägglund - klarade sig bättre. Reinfeldt har därtill en stundtals rätt fräck (nästan överfräck) debattstil och känner sig klart tryggare i sin roll som debattör mot Göran Persson än som är fallet för den väl pratiga Maud Olofsson och Lars Leijonborg. (Och hur länge får Leijonborg vara kvar som fp-partiledare?)

Hur det blir med Mona Sahlin - efter ledarvalet den 18 mars - i motsvarande situation som Göran Persson återstår att se.

Är hon så bra som hennes varmaste anhängare säger när det gäller att rå på statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt? Kanske klokt att se tiden an och inte ta ut något i förskott...
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home