Wednesday, January 17, 2007

Invändningen - apropå en lika slarvig som historielös ledarskribent på DN

Invändningen
Ledarskribenten Johannes Åman skriver på ledarplats i DN 17/1: "Palmes tid som partiordförande förknippas inte på motsvarande sätt med någon politisk framgång."

Det är väl ledarskribenten obetaget att tycka så. Men är det korrekt? Knappast. Det stora reformverk under några intensiva år på 70-talet på arbetslivets område - lag om anställningsskydd, LAS (1./1-74), förtroendemannalagen, FML (1/1-74), lag om styrelserepresentation för de anställda (1/7-76, studieledighetslagen (1/7-75), medbestämmandelagen, MBL (som trädde i kraft 1/1-77), reformarbetet och lagändringarna i arbetsmiljölagen 1973 och fram till den nya arbetsmiljölagen 1/7-78 m fl - tillkom i praktiken nästan alla under Olof Palmes tid som s-partiordförande och personligt starka engagemang på området under hans tid som statsminister på 1970-talet. Knappast något litet reformbygge hur man nu än råkar jämföra.

Det jävar starkt ledarskribenten Åmans lika historielösa som slarvigt ihopkomna formulering om att Palmes tid inte skulle vara förknippad med "någon politisk framgång".

Jag tror inte tidigare ledarskribenter på DN som den kunnige Svante Nycander och andra släppte ifrån sig epostlar med samma slarv med fakta som den yngre generationens ledarskribenter på DN nu inte så sällan torgför. Och som tyvärr också därför har gjort ledarsidan på Sveriges största morgontidning gradvis allt mindre värd att läsa. Barbro Hedvall är dock ett klart lysande undantag.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home