Monday, November 13, 2006

Analytiker tror på fortsatt god utveckling för råvarubranschen

I NSD 13 november 2006. Gotlands tidningar 13/11 m fl

Analytiker tror på fortsatt god utveckling för råvarubranschen - fortsatta gyllene tider för gruvindustrin

Framtiden för LKAB:s och Bolidens gruvor i Norrbotten ser ljus ut. De närmaste två, tre åren kan såväl metallpriser som gruvaktier sticka i väg 30-40 procent, skriver Robert Björkenwall.

"Höga metallpriser är en förutsättning för att företagen i gruvindustrin ska ha råd att utveckla gruvor och leta efter nya fyndigheter. För det behövs för att möta framtida efterfrågan", sade John Meyer från Numis Securities i London.

Han var en av de många talarna på Raw Materials Groups årliga metall- och råmaterialkonferens i anrika Jernkontorets lokaler vid Kungsan i Stockholm den 8 november.

Både han och Peter Hollands, en annan välkänd mineralmarknadsanalytiker, från Bloomsbury Minerals Economics, BME, i London pekade i en pressträff på att den kraftiga uppgången för metallpriserna åtminstone delvis kan förklaras med att ett antal hedgefonder spekulerat i råvaror."Men de riktigt stora spekulanterna har lämnat marknaden. Det gjorde de i maj", konstaterade Peter Hollands från BME.

Förklaringen till detta är att riskerna nu är mycket höga till följd av den kraftiga prisuppgången på olika metallråvaror.

När det gäller nickel pekade Peter Hollands dessutom på att producenterna själva också bidragit till den kraftiga uppgången. Paul van Eeden, världsledande på analyser av främst guldmarknaden, från Arizona i USA noterade att just hedgefondernas spekulationer i USA bidragit till att trycka upp priset på särskilt just nickel.

Såväl Peter Hollands som John Meyer gjorde en tämligen likartad bedömning av priserna på metaller under den närmast överblickbara framtiden."Räkna med att priserna på de vanligaste metallerna; nickel, koppar, zink, bly och silver, ligger kvar på en hög nivå under fem till tio år". De närmaste två, tre åren kan såväl metallpriser som gruv-aktier sticka i väg hela 30-40 procent, ansåg John Meyer från Numis Securities kunde vara en rimlig prognos.

Även chefsekonomen Jan Häggström från Handelsbanken ser framför sig fortsatt höga metallpriser. Några viktiga förklaringar till detta är framför allt en fortsatt välståndsökning i Östeuropa, det forna Sovjetblocket och den snabba ekonomiska tillväxten i Asien och där främst Kina och Indien intar tätpositionen.

Flera av talarna var tämligen överens med Jan Häggström om att inte minst den fortsatt höga ekonomiska tillväxten i Kina på 8-10 procent i årstakt leder till ett fortsatt stark efterfrågan på metaller. Med en trolig, fördubblad BNP om kanske 15 år så kan råvarubranschen förvänta sig fortsatt goda tider de närmaste åren. Inte minst en ökad inhemsk konsumtion kommer där att bidra till ökad efterfrågan på metaller, spådde Jan Häggström.

Han fick medhåll av såväl John Meyer som Peter Hollands. Med nuvarande utveckling så dröjer det ju inte så många år till innan Kina går om USA och blir världens största ekonomi. Och Indien kommer också allt starkare. Däremot så är utvecklingen i Latinamerika "skakigare" och långt mera osäker, ansåg Jan Häggström från Handelsbanken.

Slutintrycket från 2006 års råvarukonferens i Jernkontorets hus Stockholm är dock att framtidsutsikterna förblir fortsatt goda för bland annat LKAB och gruvorna i Kiruna och Malmberget, liksom för Bolidens Aitik-gruva. Men då gäller det att fortsätta investera och satsa ännu hårdare på fortsatt prospekteringsarbete.

Ty efterfrågan finns, det råder fortsatt brist på många metaller i förhållande till efterfrågan och priserna förblir fortsatt goda och stigande ännu flera år fram över.

Robert Björkenwall
Frilansjournalist, f d presschef i Seko, tidigare sakkunnig i regerings-kansliet, f d Kiruna-bo

0 Comments:

Post a Comment

<< Home