Monday, October 16, 2006

Först gick handelsministern och nu också kulturministern - väntat och rimligt

Lördagen den 14 oktober fick handelsminister Maria Borelius gå efter sitt dribblande med svarta barnflickor, skattetrixande och obetald tv-licens. Några dagar senare - måndagen den 16 oktober - samm dag som den nya Reinfeldt-regeringen ska lämna sin första budget, lämnar nästa "fuskminister", kulturminister Cecilia Stegö Chilò, den knappt veckogamla, nya regeringen. Inte med bästa vilja i världen kan någon påstå att Fredrik Reinfeldt fått en bra start i regeringsarbetet.

Pressen på också Cecilia Stegö Chilò blev för stark. Efter avslöjandena om svarta löner till barnflickor och obetalda TV-avgifter under 16 år fanns ingen möjlighet för henne att göra sitt jobb på ett rimligt bra sätt. Det medgav den nyliberala Stegö Chilò (f d VD i Timbros högertankesmedja) själv i ett pressmeddelande. Hon skulle i praktiken inte ha kunnat fungera som högsta ansvarig för kulturpolitiken. Varken väljare eller de övriga borgerliga partierna i alliansen har givit moderaterna ett mandat att genomföra ett nyliberalt systemskifte i mediepolitiken. I grunden är det därför Stegö Chilò nu tvingas avgå.

Nu ligger bollen i statsminister Fredrik Reinfeldts händer. Genom valet av efterträdare till nylberaler som handelsminister Borelius och Stegö Chilò visar Reinfeldt i praktiken om de "nya" moderaterna är mer än bara ett PR- och kampanjtrick - med syfte att locka väljare i valet. Lena Adelsohn Liljeroth, m-riksdagsledamot i riksdagens kulturutskott, är en tänkbar efterträdare som ny kulturminister.

För en del av moderaternas nya väljare i valet 2006 är dock frågan: hur många har redan ångrat sig val den 17 september?
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home