Öka lönernas och minska kapitalets andel av vinsterna i ekonomin
Öka lönernas och minska kapitalets andel av vinsterna i vår ekonomi
- vägval och utmaningar för fackföreningsrörelsen i en globaliserad värld
- Lönernas andel i ekonomin behöver höjas och vinsternas andel sänkas, konstaterade den tidigare chefsekonom i TCO Roland Spånt på ett frukostseminarium i Atlas/Premiss förlags regi häromdagen. Han anser att det borde vara ett bärande inslag i en facklig strategi att hantera en globalisering som lett till "kapitalets revansch" (bok av Roland Spånt) och att löntagarna trängts tillbaka makt- och fördelningsmässigt under senare år.
Dessa förslag finns närmare beskrivet i Roland Spånts "Kapitalets revansch - kan löntagarna komma tillbaka?" (Premiss förlag) ingår som en central del i det av fackförbundet Transport initierade bokprojektet om jobben, lönerna-vinsterna, välfärden och globaliseringens vinnare och förlorare.
Andra skrifter i samma serie är bl a Roland Spånts "En värld i oblans", den tidigare LO-utredaren m m Ingemar Lindbergs "En ny maktbalans - omvälfärdsstatens överlevnad i globaliseringens tid", Biebler-Lindbergs "Blågult fack och gränslöst kapital - vägval för svenska fackföreningsrörelse" m fl. De ger inga givna svar på alla frågor som våra medlemmar ställer sig, men stimulerar till fortsatt diskussion -precis som meningen är, konstaterade Transports vice ordförande Clas Linder på frukostseminariet på Atlas/Premiss förlag häromdagen.
Roland Spånt beskriver i sin skrift Kapitalets revansch hur ett övergivande av det traditionella, fyrkantiga BNP-begreppet och en övergång till att i stället räkna utifrån ett "löntagarnas BNP" - en sammanvägning av BNP-tillväxt med utvecklingen av löneandelen för löntagare, LBNP - vore bra för att öka fokus på löntagarnas andel av vinsten över tid.
Innebär då krav på en ökad löneandel av vinsten att fackföreningsrörelsen i Sverige ska driva tuffare lönekrav än man hittils gjort?
- Nja, det är nog svårt att göra det på egen hand i enbart Sverige utan det kräver nog en europeisk samordning av ett sådant lönekrav. Och här ska man notera att inom EMU-området inom EU har kapitalandelen ökat ännu lite snabbare på löneandelens bekostnad, konstaterar Roland Spånt.
Vad vi på hemmaplan i Sverige - vid sidan av den här önskade europeiska samordningen av fackliga lönekrav - både kan och borde göra är att se till att de väldiga vinsterna i finanssektorn (10 000 kr/svensk i banksektorn etc) kommer ner på en mera rimlig nivå. Bland annat genom att vi bli mera aktiva och agerar mera samordnat som konsumenter av olika finansiella tjänster. En lägre vinstandel i vår finanssektor skulle i sin tur leda till en ökning av löneandelen i vår ekonomi, anser den tidigare chefsekonomen i TCO Roland Spånt.
Globaliseringen har både vinnare och förlorare. En aktivare fackföreningsrörelse, ökad andel fackligt organiserade och en starkare konsumentmakt kan göra mer för att förlorarna ska bli färre och löntagarna få ut en lite större andel än nu av de totala vinsterna i vår ekonomi, kan sägas vara några bärande teman i den skriftserie om globaliseringens utmaningar som nu har getts ut på Premiss förlag med stöd av Transportarbetareförbundet.
Visst vore det också önskvärt att de får stor spridning och blir brett lästa och diskuterade inom såväl Transport som andra LO-förbund i behov av lite vägledning och stimulans kring hur globaliseringens utmaningar bäst ska hanteras de närmaste åren. Men hur det blir i praktiken med den saken är däremot svårare att sia om.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com/
(Införd i Gotlands tidningar den 26 oktober 2007 m fl)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home