Monday, October 29, 2007

EU: arbetsmarknadspolitiken och globaliseringen

Rådslag om arbetsrätten och arbetsmarknadspolitiken inom EU

- Se till att direktiven på arbetsmarknaden följs fullt ut i alla medlemsländer och lös frågorna om arbetstidsdirektivet och regler för bemanningsföretagen snabbt – två frågor som blockeras i ministerrådet. Detta är återkommande krav i EU:s rådslag om arbetsmarknadspolitiken som pågått i drygt ett år.

År 2006 gav EU-kommissionen ut en så kallad grönbok (diskussionsunderlag) om arbetsrätten och uppmanade organisationer och andra att komma med synpunkter. Resultatet presenterade onsdagen den 24 oktober. 450 svar har kommit in. En succé, enligt EU-kommissionen.

Svaren blir ett underlag för kommissionen och för ministerrådet i det fortsatta arbetet med att utforma den europeiska arbetsmarknadspolitiken. Närmast på tur står den heta debatten om flexicurity, balansen mellan trygghet och flexibilitet. Den frågan ska behandlas på kommande EU-toppmöte i december under det portugisiska EU-ordförandeskapet.

Den tjeckiske EU-kommissionär för sysselsättning och sociala frågor, Vladimir Spidla, framhåller i en kommentar att EU måste fortsätta att sätta fokus på de mest sårbara löntagargrupperna och öka kunskaperna både bland löntagare och arbetsgivare om EU:s minimiregler på arbetsmarknaden.

Han drar även slutsatsen att den nuvarande lagstiftningen måste fullföljas innan EU går in på nya områden.

Vanliga synpunkter i remissomgången är, enligt EU-kommissionen, bland annat att EU måste arbeta hårdare mot svartjobb, satsa på utbildning och livslångt lärande samt att arbetsmarknadslagar och sociala trygghetssystem måste samverka bättre.

Vid det sociala toppmötet i Lissabon under sista veckan i oktober presenterade arbetsgivare och fack på Europanivå en gemensam analys av utmaningarna på den framtida arbetsmarknaden.

Enligt dokumentet kan den "rätta balansen" mellan trygghet och flexibilitet utformas så att både arbetsgivare och arbetstagare blir till vinnare, en "vinn-vinn"-situation.

Den gemensamma analysen är dock ingalunda detsamma som ett avtal eller överenskommelse om "flexicurity", framhåller Europafacket EFS/ETUC. Pappret var föremål för en het diskussion på Europafackets styrelsemöte häromdagen och en hel del kritik fördes fram mot innehållet.

Den som vill studera EU-kommissionens pressmeddelande (eng) kan lämpligen klicka på följande länk på internet:

http://www.europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/1584&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Globaliseringen som en möjlighet i EU:s kommande arbetsprogram
I EU-kommissionens arbetsprogram för 2008 framhålls vikten av att se globaliseringen som en möjlighet. Tillväxt och jobb, klimatfrågorna, energi, migration och utvidgningen är de viktigaste frågorna för EU under nästa år.

Efter den långa perioden av inåtblickande under diskussionen om det nya fördraget hoppas EU-kommissionen nu att EU nu med kraft ska kunna ta sig an de stora framtidsfrågorna. Tanken är att EU ska visa att samarbetet har betydelse för Europas invånarna.

Det nu utformade arbetsprogrammet för 2008 ska ses som EU-kommissionens politiska program.

Den som vill ägna arbetsprogrammet ett mera detaljerat studium kan göra det via länken:

http://www.europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/1578&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en


Robert Björkenwall,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home