Tuesday, October 30, 2007

Oppositionspolitik lönar sig när korten är starka

Noterat
Oppositionspolitik lönar sig när korten är starka - förtidspensionärerna får nu åter sin tidigare nivå

När en förtidspensionär övergår till att bli ålderspensionär beräknas pensionen på en tänkt inkomst. Nivån har tidigare legat på 93 procent, men regeringen Reinfeldt beslutade att sänka den till 80 procent. En grupp som har det kärvt, skulle få det ännu sämre.

När beslutet klubbades blev det upprörda och förbannade reaktioner från socialdemokraterna. Partiet anser - med rätta - att det strider mot den breda, blocköverskridande pensionärsöverenskommelsen som socialdemokraterna ingick med de borgerliga partierna.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) anser visserligen att beslutet inte strider mot överenskommelsen, men regeringen Reinfeldt bestämde sig ändå för att nu värna om överenskommelsen, och drar nu därför tillbaka sitt tidigare besparingsbeslut på förtidspensionärernas ålderspension. Nivån som gäller nu ska åter vara 93 procent.

Ett dåligt beslut ska kunna ändras, och har så gjorts nu. Socialdemokraterna visar att det ibland går att driva en oppositionspolitik som kan förändra verkligheten. När man visar starkt engagemang och har starka kort, så starka, att inte heller en sittande regering törs annat än ändra det som gjorts fel. Bra så - och helt rätt.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home