Tuesday, October 16, 2007

Verkligheten hinner ifatt Fredrik Reinfeldt och hans regering

Statsminister Fredrik Reinfeldt i den borgerliga alliansregeringen turnerar nu i Sverige med färska och mycket dåliga opinionssiffror i ryggen. Enligt Svd/Sifos oktobermätning når moderaterna endast 22,7 procent. Var åttonde väljare har lämnat partiet efter valet!


Oppositionen leder med klara 53,3 mot alliansens 42,2 procent. Allra sämst går det för de fyra borgerliga partierna bland förstagångsväljarna. Där är gapet 25 procent!

De "nya" moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt uppträder nu mer dämpat om man jämför med hans uppsyn när han ännu i mars i år ”flirtade” med personalen under sina turnéer då ute i landet. I mars var statsministern fortfarande ganska populär och hans parti noterades i Sifo-mätningen för 25,9 procent.


Möjligen börjar sanningen gå upp för Fredrik Reinfeldt: Det är nog inte så enkelt som han och de borgerliga påstått att ”minska utanförskapet”. Svartmålningen av Sverige innan valet i september 2006 gör det svårare för alliansen att bli trovärdig i regeringsställning.
Det är varken enkelt eller särskilt billigt för samhället och inblandade arbetsgivare att individanpassa arbetsplatser så att alla med ”restarbetsförmåga” kan få en avlönad anställning på kanske 25, 50 eller möjligen 75 procent av en normal arbetstid. Alliansregeringen och Fredrik Reinfeldt personligen har begått det stora felet att nära nog enbart utmålat ”utanförskapet” - detta djävulska ord - som en ekonomiska belastning.

Rätt fokus måste vara att värdera människans behov av ett aktivt liv, vare sig det bedrivs på en arbetsplats, i hemmet eller på fritiden. Alliansens ”utanförskap” är ingen besparingspotential. Människor som hamnat utanför är däremot i stort behov av stöd och hjälp av olika slag. Inte rå och klassorättvis sparpolitik via sämre a-kassa, sänkt sjukförsäkring och förtidspension, kraftigt bantad vuxen- och bristyrkesutbildning m m.

Verkligheten är på väg att hinna ifatt Fredrik Reinfeldt och hans regering. Och väljaropinionen i landet gillar inte vad de hittills sett och ger regeringen smisk för alliansregeringens politik - så här långt.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home