Tuesday, October 09, 2007

En tam debatt och dribblande med fakta om växande ungdomsarbetslöshet

En tam debatt och dribblande med fakta om växande ungdomsarbetslöshet

När SVT:s Agenda häromkväll tussade ihop Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt till politisk debatt var det svenska folket genom Sifo som stod för ämnesvalet. Tyvärr blev det en debatt i lågt tempo och i avsaknad av ideologisk glöd.

Men bland annat en sak framgick - förutom alliansregeringens självskryt om jobben som mest är den goda konjunkturens förtjänst. Det anser även exempelvis Konjunkturinsitutet, KI, som löpande har att bedöma och analysera vår ekonomiska utveckling. Statsminister Fredrik Reinfeldt försökte åter dribbla med siffrorna när det gäller den växande långtidsarbetslösheten bland ungdomar i debatten mot Mona Sahlin. Men fakta är kristallklara och talar ett annat språk: I augusti förra året var 1 692 ungdomar i åldern 18-24 år långtidsarbetslösa, i augusti i år var antalet uppe i 7 111 ungdomar. En ökning med 320 procent.

Regeringen vill gärna ta åt sig äran för jobbtillväxten (trots att det mest är konjunkturens förtjänst), men vill inte se den rekordartade ökningen av långtidsarbetslösa unga.

ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home