Tuesday, October 16, 2007

Friskolorna och utbildningsminister Björklund

De senaste tio åren har andelen grundskolebarn i privatskolor femdubblats. Var tionde barn går i dag i fristående skola. Med färre barn i den kommunala skolan minskar resurserna. Orättvisa ersättningssystem ger privatskolorna en ekonomisk fördel gentemot de kommunala. Skolans likvärdighet undermineras

Den tidigare socialdemokratiska regeringen - och t ex tidigare s-skolborgarråd även i sin retorik här i Stockholms kommun - agerade tyvärr slappt och senfärdigt mot privatskoleexpansionen. Varför man gjorde det begrep jag aldrig. Så var det dock. Tyvärr.

Först när det blev uppenbart att utvecklingen spårat ur lyckades man samla sig till lagförslag. Kommunernas inflytande föreslogs öka och granskningen av privatskolornas verksamhet skulle skärpas. Men miljöpartiet satte stopp.

Även i fortsättningen har därför rått rena vilda västern i friskolornas värld.

Ett betydligt allvarligare inslag i privatskolornas expansion är alla de religiösa skolor som växer fram runt om i Sverige. Inte sällan är det sektliknande institutioner som driver sin verksamhet på skattebetalarnas kostnad.

Så skulle rottingmajoren Björklund, utbildningsminister i Reinfeldts regering, nu - med kd i regeringen - lyckas skärpa regelverket kring de konfessionella friskolorna, så har han gjort en insats. En insats som tyvärr tidigare s-regeringar aldrig förmådde göra. (Må sedan vara att det var samarbetspartnern, de friskoleivrande miljöpartisterna som i regel agerade stoppkloss i sammanhanget.)

Men när kristdemokraterna sitter i regeringen så är det svårt att tro på utbildningsminister Björklunds ord innan vi sett det effektuerat i verkligheten. Men lyckas han, så förtjänar han en liten eloge för den insatsen. Även om det mest kanske handlar om politisk smartness. Också med tanke på att det mesta återstår att göra innan den vidlyftiga friskoleverksamheten omgärdats av mera rimliga staket och regelverk samt ett bidragssystem som inte fullständigt eroderar sönder de kommunala skolbudgetarna.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home