Wednesday, October 11, 2006

Tuff EU-debut för Reinfeldt om arbetstidsdirektivet

Tuff EU-debut för Reinfeldt om arbetstidsdirektivet i Lahtis
Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt får en tuff debut vid EU:s toppmöte i Lahtis 20 oktober. Förutom känsliga frågor om det rättsliga samarbetet, kan även den hårda striden om arbetstidsdirektivet komma att avgöras vid mötet.
Det finska EU-ordförandeskapet arbetar hårt för att finna en kompromiss i den segdragna frågan om en revidering av EU:s arbetstidsdirektiv under hösten. Högst 48 timmar/vecka Bakgrunden är domar i EG-domstolen, som slår fast att all jourtid också ska räknas som arbetstid. Dessutom kritiken mot möjligheten att ställa sig utanför grundregeln om högst 48-timmars arbetsvecka. Den brittiska regeringen har slagits hårt för rätten till detta sitt tidigare beviljade undantag ("opt-out") från EU:s arbetstidsdirektiv. Men bland annat maktskiftet i Italien tidigare i år har gjort att marken nu börjat gunga under britterna.
Enligt Europafackets, EFS/ETUC:s, generalsekreterare John Monks, tidigare brittisk fackbas i TUC, visar den brittiska regeringen tecken på desperation. Han har tagit till de stora bokstäverna och kallat premiärminister Tony Blairs kampanj för att behålla undantaget för "det största brittiska diplomatiska initiativet i fredstid".
Möte i finska Lahtis Flera förslag till en uppgörelse cirkulerar nu i Bryssels korridorer inför EU-toppmötet i finska vintersportorten Lahtis. Försök har gjorts att skilja de båda frågorna åt, det vill säga lösa frågan om jourtider och lämna kvar undantaget till senare lösning. Den tanken har dock flera EU-länder avfärdat, bland andra den tidigare svenska socialdemokratiska regeringen.
Men vad säger moderate Fredrik Reinfeldt och hans arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)? Och vad säger nya EU-ministern Cecilia Malmström (fp)? Vill de byta fot eller hålla fast vid den tidigare Persson-regeringens linje?
Andra uppslag är att ge generösare bestämmelser till länder som inte använder sig av undantaget från grundregeln. Bland annat ska de få beräkna den genomsnittliga arbetstiden över en längre period, vilket ökar flexibiliteten.
Läget har varit låst under flera EU-ordförandeskap. De båda sidorna har blockerat varandra. Därför är det viktigt även hur små och medelstora länder som Sverige ställer sig när frågan nu närmar sig ett avgörande. Lösas på regeringschefsnivå Ett extra ministerrådsmöte är utlyst till i början av november. Men det mesta talar för att frågan bara kan lösas på högsta nivå, det vill säga regeringschefsnivå (i europeiska rådet). Det första mötet i den kretsen mellan stats- och regeringscheferna äger rum den 20 oktober i Lahtis. Det toppmötet blir också statsminister Fredrik Reinfeldts debut i EU-sammanhang.
Robert Björkenwall
(skrivet den 7 oktober 2006)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home