Wednesday, October 11, 2006

Högsta hönset betalar ingen tv-licens och två förmögna ministrar har bara "råd" att anlita svart hjälp i hemmet

Ingen minister i den borgerliga Reinfeldt-ledda "nya moderaterna"-regeringen har en vanlig löntagarbakgrund. Ingen av dem tjänar mindre än en halv miljon kronor varje år. Hälften av ministrarna kommer från stockholmsområdet och då från regionens mer välbärgade villakommuner.
Enligt den nya justitieministern, Beatrice Ask, är just den sortens brottslighet folklig eller som hon uttrycker det i TV4:s morgonsoffa häromdagen: "Det här visar att vi är vanliga människor". När brottslighet är det enda sättet för den borgerliga regeringen att framstå som folklig är det inte svårt att förstå varför en justitieminister uttrycker sig så behagligt om sina kollegors tvivelaktiga förflutna.
Lustigt nog ursäktar sig dessa långtifrån några fattiglappar till ministrar sina handlingar med att de inte hade råd. Kunde inte dessa fusk-ministrar Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius komma på någon bättre ursäkt än så - nu när det faktiskt visar sig att de är rikast i regeringen jämte Carl Bildt. Bara utrikesminister Carl Bild med sina aktiemiljoner i två Lundin Oil-bolag med mera är förmögnare än dessa två nykomlingar.
Ändå har handelsminister Maria Borelius visat sig att under en följd av år ha anlitat svart arbetskraft. Det samma gjorde kulturminister Cecilia Stegö Chilò, som också dessutom lät bli att betala tv-licensen i 16 år (!). Och nu ska hon - av alla - vara ansvarig för bl a public service-radion och televisionen. Snacka om förtroendekris redan innan hon hunnit börja sitt nya jobb på allvar.
- Det är märkligt om hon får ha kvar ansvaret, säger Radiotjänsts vd Lars Lindberg.
Först fem dagar innan Stegö Chilò tillträdde posten som kulturminister och högsta hönsen och ansvarig för Sveriges Television anmälde hennes man tv-innehav. Dessutom visade det sig den 11 oktober att även en annan moderat minister, migrationsminister Tobias Billström, även han under en följd av år låtit bli att betala sin tv-licens. Och först när detta uppdagas anmäler även handelsminister Borelius sitt tv-innehav och börjar betala tv-licens.
Till denna präktiga skandal och "sätta sig över lagen"-beteende ska så läggas att det nu visar sig att den svart jobb-anlitande, "jag hade inte råd"-handelsminister Maria Borelius och hennes man tjänade 16,7 miljoner kronor under 1990-talet. Inte många vanliga väljare har de inkomsterna. Till detta kan konstateras att deras beskattningsbara förmögenhet 1996 var 3,2 miljoner och 4 miljoner år 1999. Ändå ska vanligt folk - enligt deras eget sätt att se - ha full förståelse för att parets ekonomiska situation var så bekymmersam att man inte ansåg sig ha råd att anställa barnflickor vitt. I synnerhet som minister Borelius förklarar det hela med att makarna hade separerad ekonomi. Tänk om Maria Borelius blivit jämställdhetsminister. Då hade hon väl möjligen kunnat övertyga sin man om att också han har ett lagstadgat ekonomiskt ansvar för barnen.
Dessa båda före detta styrelseproffsen och näringslivskvinnorna inte hade det direkt knapert Cecilia Stegö Chiló, kulturminister, och Maria Borelius, handelsminister, har nu - säkert efter råd på någon PR-nisse - försökt städa ur liken i garderoben och erkänt att de har köpt svart arbetskraft. Från borgerligt håll kom fram till den 11 oktober ändå nästan ingen eller bara överslätande kritik mot skatte- och tv-licensfusket. Fredrik Reinfeldt ifrågasatte inte utan slätade bara över deras handlingar - till strax innan partiledardebatten i riksdagen den 11 oktober.
Den svarta marknaden är och förblir olaglig. Det borde en nytillträdd statsminister också vara kristallklar om - och inte försöka släta över och ursäkta. Det har man rätt att förvänta sig av varje regering. Och det oavsett politisk färg.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home