Observerat och analyserat:
Tuff start för Storbritanniens Gordon Brown - men han visar sig hålla måttet med råge
Precis hemkommen från London, Bristol, Bath och Cardiff i Wales. Massor av tungt beväpnade poliser överallt efter bilbomberna i London och Glasgow. Inte minst i London men också så på exempelvis Bristols internationella flygplats när vi flög hem därifrån med SAS.Inte är Bristol, denna en gång så stolta sjöfartsstad, är inte mycket till hamnstad - numera. Men ett hyfsat bra universitet - Storbritanniens tionde bästa - har man dock. Och backiga gator så det räcker och blir över...och regn, massor av regn.
I brittiska media är det i dessa dagar - förståeligt nog - en minst sagt hård fokusering i media på bilbomberna och jakten på terroristerna som försökte destabilisera Gordon Brown och hans färska men uppenbarligen kompetenta, nya Labour-regering. Intrycket från långa intervjuer i BBC och tidningsläsning är att nye premiärministern Gordon Brown och hans nya Labour-ministär har börjat bra. Labour ligger åter före tories i opinionen. I mycket en reaktion på Tony Blair och hans impopulära uppslutning bakom George Walker Bush amerikanska och mot folkrätten stridande krigsäventyr i Irak. Men också på att Tony Blair lite för mycket arbetade med politiskt spin och mediautspel och för lite på att förankra politiken i parlamentet.
Av en lång intervju i BBC med Gordon Brown framgick klart att med Gordon Brown vid rodret blir det nu mindre spin och medieutspel men desto mera av traditionell och sammanhållen politisk som först presenteras i parlamentet, inte i media. Hur det blir med tillbakadragandet av de brittiska trupperna i södra Irak (Basra-regionen) är dock tills vidare mera oklart.
Men det skulle inte förvåna om det också på den punkten blir ett markerat skifte jämfört med epoken Tony Blair. Tids nog kommer väl besked om ett gradvist tillbakadragande av de brittiska trupperna från Irak. Men just för dagen har Gordon Brown och hans ministär fullt upp med "terrorbomb-kampanjen" på hemmaplan från extrema muslimers sida. Stoiskt bär det brittiska folket alla polisintripanden och förebyggande kollar av bilar och bagage med lugn och även en gnutta humor.
Ökat fokus på inrikespolitiskt centrala frågor
Men nog hade man kunnat önska sig att den sympatiska och kompetenta skotten Gordon Brown hade fått en roligare start än alla dessa bilbomber och inhemska terroristjakt. Konstateras kan dock att han så här långt hanterat också denna utmaning med stor och förtroendeingivande auktoritet. Folk känner sig trygga med Gordon Brown. Denne skotte och doktor i ekonomisk historia som är uppväxt i ett enkelt prästhem nära Edinburgh, där han också gick i skola tillsammans med arbetarnas barn. Hans engagemang för fattiga både i och utanför Storbritannien är äkta och inte bara politisk retorik. Under hans tioåriga tid som finansminister har det brittiska u-landsbiståndet tredubblats.
Och han är uppenbarligen också besjälad av att rusta upp den brittiska sjukvården och skolan ytterligare några snäpp, vilket framgick av den stora BBC-intervjun söndagen den 1 juli.
Samtidigt har han sedan sina många år som finansminister ett gott rykte om att sköta statsfinanserna på ett förtjänstfullt sätt. De brittiska ekonomin går på högvarv, antalet fattiga barnfamiljer i Storbritannien har minskat från fyra till en miljon. Mycket nog men ändå ett klart steg i rätt riktning efter alla Thatcher-åren med stora och växande klassklyftor klassamhället Storbritannien.
Med sitt starka patos kan Gordon Brown förväntas göra ännu lite mer för att vrida den politiska prioriteringen mera mot den inrikespolitiskt centrala frågorna för vanligt folk. Jobben, skolan, hälso- och sjukvården, bostäderna (svindyra men kvalitetsmässigt rätt kassa bostäder) och allt annat som hör vardagslivet till. ”Min övertygelse är att när den starke hjälper den svage så blir vi alla starkare”, sade Brown för några dagar sedan.
Premiärminister Gordon Brown, en riktig arbetshäst och i regel mycket påläst, kan förväntas göra sitt absolut bästa för att bädda för en ny, möjlig Labour-seger i kommande parlamentsval om kanske två år eller något mer. Chanserna för detta kan nog i nuläget bedömas som hyfsat goda.
Särskilt om också de brittiska trupperna hunnit lämpa Irak i god tid före nästa parlamentsval.
Robert Björkenwall(070-578 61 95);robert.bjorken@telia.com