Wednesday, May 23, 2007

Sålt är sålt och går inte så lätt att återställa - om offentlig sjukvård

Observerat och analyserat
Sålt är sålt - när det gäller sjukhus eller statliga företag

Den ofta så spännande och bitske dokumentärfilmaren Michael Moore befinner sig på filmfestivalen i fashionabla franska riveärastaden Cannes. Moores nya film "Sicko" handlar om sjukvården och försäkringssystemet i USA. En hel del - 50 miljoner amerikaner - saknar sjukförsäkring. De får usel vård. Men filmen handlar också om hur de som har sjukförsäkringar luras av försäkringsbolagen.

Moore går nu till attack mot Sveriges regering. "Jag blir oerhört ledsen när jag hör att man säljer ut sjukvården. Allt som är bra med allmän sjukvård hade sitt upphov i Skandinavien", säger Moore till TT Spektra. Men Moore är väl inget sanningsvittne, säger kanske somliga. Nåja, för det mesta prickar han rätt i sina politiskt vassa dokumentärer. Och här har han tyvärr fullständigt rätt.

I de avslutande valdebatterna i höstas lovade valets vinnare, Fredrik Reinfeldt, dyrt och heligt att inga akutsjukhus skulle säljas. När stopplagen skulle upphöra frågade sig många varför det gjordes, när Reinfeldt nu ändå lovat att inte sälja. Men redan nu låter det annorlunda. Reinfeldt undantar i dag bara Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinskas två sjukhus i Stockholm. I Västerås planerar de borgerliga att med miljöpartiets stöd sälja sjukhuset i gurkstaden.

Miljöpartisterna grunnar där som bäst på hur man ska ställa sig till kravet på en folkomröstning som redan fått starkt stöd.

Många fler än Moore kommer att bli ledsna och förbannade över det som nu är på väg att ske. Och tyvärr är det inte riktigt så lätt som han tror att man kan ändra på det genom att rösta bort det nuvarande politiska styret.

Ett sålt sjukhus är sålt. Det låter sig tyvärr inte så lätt återskapas i offentlig, allmän regi. I sammanhang som dessa är "återställare" i praktiken knappast möjliga att genomföra. Sålt är sålt. Vare sig det nu handlar om sjukhus eller statliga företag.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home