Monday, November 20, 2006

Noterat apropå ABF-seminarier om jobben och visionerna den 18 november

Noterar hur många i lördagen den 18 novembers mycket välbesökta seminarier i ABF-huset i Stockholm om jobben, globaliseringen och fackföreningsrörelsen samt om behovet av visioner och drömmar i politiken som med instämmande citerade nuvarande Seko-ordföranden Janne Rudéns konstaterande om Sverige idag. Om hans konstaterande i den komplementära LO-tidningen "Alla" om att Sverige numera kan indelas i tre "kategorier" - yrkesarbetarna med en hyfsat bra ställning på arbetsmarknaden, den växande skaran projekt- och tillfällighetsarbetare med allt otryggare jobb och utanförskapets människor som aldrig eller nästan aldrig får in en fot på arbetsmarknaden. Så ser dagens Sverige i växande grad de facto ut.

Se där en utmaning för arbetarrörelsen att formulera en politik som ger ett bättre och robustare svar på än som S förmådde göra inför valet den 17 september. Och som alliansregeringen nu bara har "låglöneträskets väg" i kombination med en kraftigt sänkt a-kassa att nu erbjuda svenska folket som en lika kortsiktig som klassklyfteökande väg till så kallad jobbskapande politik. Deras väg är ett allt snabbare race till botten (arbetande fattiga i låglönejobb).

Men hur ser arbetarrörelsens alternativ ut? Nya kompents- och utbildningslyft, upprustad arbetsmarknadspolitik, investeringar, ökad inhemsk efterfrågan etc - sammanvävd till en hållbar jobbstrategi som håller för framtiden!? Dags då att börja jobba och mejsla ut den nu - och inte i övermorgon!

Det räcker inte med att "lapa i sig" den senaste uppgången i söndagens Sifomätning (19 nov.) för S och motsvarande kraftiga nedgång i väljarstöd för nya alliansregeringen. I huvudsak sannolikt en effekt av den nya regeringens lika usla som oproffsiga hantering av a-kasseförändringen.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home