Tuesday, September 06, 2016
Högerpopulisterna går kraftigt framåt i Tysklands delstatsval just nu. Häromdagen kom ännu ett exempel på detta när en delstat med blygsamma 1,6 miljoner invånare i den nordöstra delstaten Mecklenburg-Vorpommern gick till val. Igen jätteviktig aktör i Tyskland men ändå gav valresultatet den 4 september ett starkt eko inte bara i Berlin utan även utanför Tysklands gränser.
Efter de senaste månadernas dåliga opinionssiffror firar främst de tyska socialdemokraterna ett utfall på 30,6 procent som en oväntad valseger. Trots ett tapp på fem procent kommer SPD ändå att stå i spetsen för en koalition i forna svenskstaden Schwerins delstatsparlament. Förbundskansler Merkels CDU-parti fick med blott 19 procent av delstatens röster ett av sina sämsta valresultatet någonsin i Mecklenburg-Vorpommern. En tillbakagång på fyra procent innebär ändå en trolig SPD-CDU- (röd-svart) regeringsallians i delstaten. Merkels CDU kommer nu för första gången bli tredje störst i en tysk lantdag. Andra platsen bakom SPD tog nu den 4 september av det högerpopulistiska och starkt främlingsfientliga partiet Alternative für Deutschland (AfD).
Partiet lyckades med att leva upp till de gynnsamma prognoserna och tog hem hela 20,9 procent (+ 20,9 %) av väljarkåren i delstaten. AfD är därmed för närvarande en ny stabil faktor i den tyska parlamentarismen. Den nynazistiska högerkonkurrenten NPD med endast tre procent av rösterna (- 3 %) misslyckades att nå över femprocentsribban. Samma öde drabbade även De gröna/Die Grünen i delstaten. Efter en minskning med nästan fyra procent stannade partiet vid svaga 4,8 procent av rösterna och hamnade utanför lantdagen i Schwerin.
Även vänsterpartiet Die Linke – starka främst i östra Tyskland - noteras för en stor förlust på 5,2 procent. I analyserna noteras främst AfD:s dramatiska framgång. Också mot bakgrund av att delstaten Mecklenburg-Vorpommern bara har 23.030 registrerade flyktingar så lyckades AfD ändå framgångsrikt förstärka rädslan för islamska migranter. Ett av de budskap som AfD:s talesman Leif-Erik Holm förde fram var varningar för ett möjligt ”kalifat“(!) i Tyskland. Det budskapet kompletterades dessutom med skrämselpropaganda om en ”kanslerdiktatur“ (Merkel) samt smaklöst förtal om förbundsdagen som en ”politisk swingerklubb“.
Ett budskap som tyvärr gick hem hos över 20 procent av väljarna. Resultatet måste tolkas som en protest mot som förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik. Trots att sedan september 2015 delvis bytt fot och driver både en välkomstkultur men parat med ett ökande misstroende mot landets förmåga att alls klara att ta hand om över en miljon asylsökande migranter. Missnöjet växer med Merkels politik. Enligt en väljaranalys röstade omkring 23.000 förre detta CDU-anhängare nu på högerpopulistiska AfD. Sannolikheten för att det AfD också i 2016 års nationella val kommer in i förbundsdagen med god marginal är i nuläget mycket stor. En annan viktig faktor i senaste delstatsvalet är att högerpopulisterna får många väljare som tidigare varit soffliggare (61.000). Även SPD är drabbat och förlorade 13.000 tidigare sympatisörer till AfD. Väljarundersökningar visar också att 54 procent av AfD:s väljare lockas av deras flyktingpolitik. Samtidigt uppger AfD-väljarna att bara 24 procent gör det av politisk övertygelse medan hela 67 procent anger ”besvikelse med de andra partierna” som främsta orsak till varför de röstar som de gör. Faktorer som är värda en djupare analys inför kommande delstats- och nästa års förbundsdagsval. Särskilt så för Siggi Gabriels SPD och Merkels CDU.
Också i efterföljande delstatsval gick AfD så bra att man med råge även där tog sig in i huvudstaden Berlins delstatsparlamentval. Oaktat sedan att framgången var mindre eftersom vänstern och de gröna i Berlin är starkare och AfD då har det tuffare än i Merkels egen hemmaprovins Mecklenburg-Vorpommern.
Robert Björkenwall
(Publicerad i Skånska Dagbladet 1/10, Östra Småland och Västerbottens Folkblad)